måndag 27 februari 2012

Barnen är vår framtid

I går firade vi Första söndagen i Fastan i vår kyrka. Det var upplagt som en familjegudstjänst. I sådana gudstjänster är det tillåtet att i bibelläsningen utgå från Barnens Bibel, som man förstår har förenklade texter. Vår präst Pontus Johansson har en sällsynt förmåga att predika på ett sätt som är fängslande både för barn och vuxna. Jesu frestelser, som vi får tro vara nog så allvarliga även om vi tolkar frestaren, djävulen som enbart symbol, blev i Pontus predikan transformerad till sådana vardagliga frestelser som ett människobarn kan utsättas för när godisbegäret står i strid med ärligheten. Nog sagt om detta, Pontus maning att dela med sig i sann fasteanda fick en angenäm knorr genom att alla som deltog i det efterföljande kyrkkaffet, ”kyrksaften”, eller ”kyrkteet” fick äta en hemgjord semla, där hela behållningen från fikapriset 20 kronor för vuxna och 5 kronor för barnen gick till Svenska kyrkans internationella arbete i kampen mot hungern ute i världen. En blomma till damerna som stod för bullbakande och garnering på egen bekostnad!

Ja att barnen är vår framtid gäller ju även utanför kretsen av oss kyrkobesökare. Den tanken gäller jorden runt, bland alla folk och vår präst lyckades med några enkla ord göra de stora behoven ute i världen begripliga. Den lilla barnkören sjöng förresten en sång på temat ”Ingen kan hjälpa alla men var och en kan hjälpa någon”. I gemenskapen i vår kyrka växer hoppet att fler och fler av våra gudstjänstbesökare är beredda att dela med sig genom vår kyrkas fastekampanj.

Läs gärna det längre fram utökade inlägget här nedan med rubriken Allting har sin tid!

Nils Andreasson

Allting har sin tid

Kära vänner, läsare av denna blogg Falköping, 2012-02-28

Nu är det dags för mig att stanna upp och begrunda min uppgift som opinionsbildare och skribent. När dagarna blir längre och det börjar våras är det skönt att ta långpromenader och samtidigt begrunda vilka värden som måste sättas främst i livet. Allting har sin tid som det står i Predikaren. Under ett antal år har jag skrivit rundbrev till bestämda adressater, ibland mera, ibland mindre regelbundet. Nu är det dags att göra ett längre uppehåll både med rundbreven och i skrivandet i denna blogg. Då känns det bra att kunna hänvisa till alla de alternativa informationskällor och opinionsbildare som numera är tillgängliga. Mitt särskilda engagemang som kristen fredsvän har ju varit att visa på den stora bredd som den judiska fredsopinionen och den judiska fredsrörelsen har utanför vårt lands gränser. Jag hoppas att den svenska sammanslutningen Judar för Israelisk-Palestinsk fred, JIPF http://www.jipf.nu/ i sitt informationsarbete skall nå ut utanför den egna kretsen i allt större omfattning.

PGS, Palestinagrupperna i Sverige http://www.palestinagrupperna.se/ är ju helt neutrala i religiösa frågor. Jag är övertygad om att PGS i detta har en viktig uppgift.

Ni som söker information om våra hjärtefrågor i kristna sammanhang har nog ganska lätt att finna tillräckligt av detta på nätet, så här behövs inte några tips om länkar. I detta sammanhang vill jag berätta att den andra blogg där mina texter finns har namnet ”Kristna nätverket för Palestina” http://kristnantverketfrpalestina.blogspot.com Båda bloggarna kommer att vara vilande efter detta inlägg, likalydande i vardera bloggen och det färskaste inlägget här ovan som bär rubriken ”Barnen är vår framtid”.

*** * ***

SLUTLIGEN:

- VI ÄR ALLA DELAKTIGA I DEN HISTORIA SOM VI KAN SE TILLBAKA

PÅ REDAN I MORGON,

så det är bättre att göra någonting litet än ingenting alls för

FRED SHALOM SALAM

Nils Andreasson


onsdag 22 februari 2012

VAD GÖR VI AV FASTAN?

I dag är det Askonsdagen enligt vår kyrkokalender. Tidigare år har jag deltagit i askonsdagsmässa i Göteborg och här i vår församlingskyrka. I år räckte krafterna inte riktigt till att delta. Men Herren kanske ger mig ett eller annat år till att leva så siktet är inställt på nästa års askonsdagsmässa.

En knepig amerikansk interreligiös nättidning heter Huffington Post. Där hittade jag några presenterade blogglänkar(?) Fastetiden är alltså inte bortglömd av kristenheten ute i stora världen. Den automatiska översättningen är lite löjeväckande emellanåt. Men jag tror att du förstår andemeningen.

Allt gott till dig som har funnit denna blogg!

Nils Andreasson

BLOGGPOSTER

http://by171w.bay171.mail.live.com/mail/InboxLight.aspx?n=722288626#n=2129199817&fid=1&fav=1&mid=b54a5f99-5d74-1


Anne Marie Roderick: fastan i College: En tid för att (brottas med själviskheten?)
Utmana Gud att gå med dig när du utmanar dig själv - och låt dig bli glatt överraskad över att finna att Gud kommer.

Shane Claiborne: Fet- tisdag och Magra onsdag
I en värld fylld med skräp, buller och trängsel, är fastan en bra anledning att ett steg tillbaka och ompröva hur vi lever. I en värld av omedelbar tillfredsställelse, det är en chans att öva fördröjd tillfredsställelse så att vi verkligen kan uppskatta de välsignelser vi har.

Mike Lux: Vad i Bibeln är ”Santorum-läsning?
Det finns helt enkelt inget sätt att läsa Bibeln utan att komma till slutsatsen att den ger mycket starkt stöd för viljan att hjälpa de fattiga, visa barmhärtighet mot de svaga, att avstå från att döma, behandla andra som du skulle behandla dig själv och att uppmana de rika att ge sina pengar till de fattiga, liksom till att anamma alla typer av andra liberala, vänstersinnade och progressiva värderingar.

Bruce Friedrich: ett förslag för fastetiden från brittiska biskoparna: Gör den köttfri
Jesu budskap är ett av kärlek och medkänsla, men det finns inget av kärlek eller medkännande hos de moderna industrier som producerar nästan alla kycklingar, grisar och kor som förvandlas till charkvaror .